Thursday, January 5, 2017

Nawaitu buat akaun page FB & IG

Assalamualaikum semua...

Lately ramai sahabat-sahabat unni yang buat page FB @ akaun Instagram. Majoritinya ofkos la untuk tujuan bisness. Bagi unni ianya satu pilihan yang bijak sebab hampir semua rakyat Malaysia melakukan aktiviti online ni dimana-mana. Dalam pejabat, luar pejabat, masa riadah, masa tengah makan, sebelum tidur dan ikutlah mana yang rasa ok untuk beronline.

 Mudah, senang dan cepat kalau nak update isu-isu semasa, barang2 jualan secara online. Bestnya kan ada page sendiri. Eh, unni pun ada page sendiri tau.

Tapi rasa segan pula nak share kat sini. InsyaAllah bila ada kekuatan untuk share unni share nanti ye (wink wink) ^_^v

 Sebenarnya Unni nak tumpang post kat sini pasal nawaitu buat page @ akaun ig. Senang unni nak muhasabah, flashback @ tengok apa-apa yang tak kena atau mana-mana kelompongan pada diri unni ni sebab apa? 

Sebab....bila-bila masa mood MALAS itu menjelma unni akan jengah kat sini.

Antara nawaitu unni nak buat page @ akaun ig:

 1. Membantu jana pendapatan suami dengan izin (zaman sekarang tak cukup kalau seorang bekerja. Unni kena fikir future anak-anak agar lebih terjamin)
2. Membina jaringan social network
3. Menambah ilmu dan praktikkan dalam kehidupan seharian (terutama ilmu parenting & ilmu pasal sifat manusia bila bermuamalah itu sendiri)
 4. Buat muhasabah

Jadiii...ini target unni bila dah setup akaun:

1. Jangan malas
2. Posting benda-benda yang membawa kebaikan
3. Menjual sambil buat dakwah (dengan post kata-kata/beautiful quote/tips2 bermanfaat)
4. Jangan segan naa. Buat pa nak segan. Lain lah kita buat/posting perkara tak elok kan. Orang akan baca dan kemudian belum tentu dia akan ingat. That why orang jual barang kena post ulang-ulang kali.
5. Ignore dan campak rasa 'tak mampu' 'down' 'jauh jauuuhhhhh.

Ok ??

 Terima kasih sudi baca :)

No comments:

Post a Comment