Wednesday, December 19, 2012

Kemampuan Kita Tiada Titik Noktah

Testing testing 1 2 3. 

Lama sangat-sangat tak update blog ni. Penuh sawang dah rasanya. Kesibukan dengan tugasan harian dan program mingguan. Maafkan daku wahai blog. -_-

Posting kali ni mahu selitkan sedikit perihal adik yang sempoi dan berjiwa pendidik (barangkali??) berkenaan dengan catatan beliau yang sempat ditaipkan sebelum saya memulakan tugas sebagai seorang 'teacher' di THI tahun lepas. 

Oleh kerana adik saya pada masa itu bakal mendaftarkan diri semester pertama di UTM, maka segala kerja-kerja di THI diambil alih oleh saya yang bermula mengajar dengan 'zero knowledge' berkenaan cara mengajar dan psikologi budak-budak. Kebetulan pada masa itu saya baru menghabiskan pengajian degree. Banyak yang saya dapat belajar daripada dia dan saya percaya apa yang dicatatkan itu still berguna lagi untuk kemudahan pada masa yang akan datang. 

Saya copy & paste terus catatan tersebut di sini. Semoga ianya dapat memberi manfaat & perspektif baru buat kita semua.

In shaa Allah.

Yan: What i have 2 do every day...???

Wednesday, October 31, 2012

Surat Sayang

Kepada, 
SayangKU...
 
Saat kau bangun pagi hari, AKU memandangmu dan
berharap engkau akan berbicara kepada KU, walaupun
hanya sepatah kata meminta pendapatKU atau bersyukur
kepada KU atas sesuatu hal yang indah yang terjadi
dalam hidupmu hari ini atau kemarin .......

Monday, October 15, 2012

Talk Dr Zakir Naik (catatan II)




Mendengar talk daripada Dr Zakir Naik malam tersebut, pelbagai persoalan dan harapan yang bermain-main dalam kotak minda. Semoga Allah mempermudahkan urusan di sepanjang perjalanan dakwah beliau. *Aaminn*. 

Kemudian pada keesokannya, pagi-pagi lagi saya sudah buat panggilan miss call ke 2 orang sahabat baik saya. Takut terlajak untuk bangun dan bersiap awal. Alhamdulillah, sekadar mengingatkan masing-masing dengan sebuah janji untuk ber’dating’ di pantai Teluk Cempedak. Sound macam *sweet* je kan. Heeee ~~v.

Tuesday, October 9, 2012

Alahai UMPku : Pembatalan kuliah UAI



Seminggu yang lepas heboh orang memperkatakan tentang UAI nak datang ke UMP. Mula-mula cadangan nak dibuat di depan dataran canselori. Alhamdulillah, saya dapat information tersebut daripada sahabat-sahabat yang sama-sama excited nak dengar kuliah UAI. Sahabat saya sanggup tukar hari mengajar tuisyen yang sepatutnya dibuat pada malam UAI bagi kuliah ke hari yang lain. *excitednya* dia.

Talk Dr Zakir Naik (catatan I)



Setelah meng'google' dan akhirnya copy info daripada Encik Wiki : Dr Zakir Naik is an Indian public speaker on the subject of Islam and comparative religion. He is the founder and president of the Islamic Research Foundation (IRF) and has held many debates and lectures around the world. Before becoming a public speaker, he trained as a doctor.  

Saya mengenali nama Dr Zakir Naik bermula tahun 2008/09 ketika penduduk dunia sedang hebat memperkatakan tentang terrorism. Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk bersama-sama sahabat-sahabat mendengar talk beliau secara live di Kuantan.  

Beberapa jam sebelum bergerak ke tempat prog: Dewan Jubli Perak.

[Dalam bilik lecturer FKKSA] Sebaik sahaja habis discussion berkenaan projek, supervisor berdialog dengan saya pagi tu;

Sunday, September 16, 2012

Jagalah Kata-kata & Setiap Gurauan!




Bila berhadapan dengan perkara yang kita rasa sangat tidak selesa berhadapan dengannya. Apa perlu buat?

Take it easy...Cool. Allah Maha Mengetahui. Bila kita rasa geram, sedih, marah...ingatlah semua perasaan itu tidak akan pergi ke mana sebaliknya akan berbalik kepada diri kita sendiri. Something wrong somewhere. Mula-mula mungkin kita tak dapat nak kawal perasaan itu sebab ianya hadir tanpa kita sedar. Itu adalah fitrah manusia. Kita ada perasaan yang kita sendiri tidak dapat sembunyikan daripada seseorang. Betul.

Monday, September 10, 2012

Nasyid Pilihan Bulan ni

Nasyid pilihan bulan ni: Dalam Sujud Cintaku dan juga Haramkah. Enjoy & hayati bait-bait liriknya..^_^

Sunday, September 9, 2012

Puasa 6: Yuk, kita habiskan!


Tinggal beberapa hari lagi Syawal akan melabuhkan dirinya meninggalkan kita semua. Perginya ia akan kembali lagi tetapi kita tak dapat jangka apakah kita akan bertemu dengannya semula? Wallahualam. Kita tidak tahu. Itu urusan Allah. Kita hanya perlu teruskan agenda di dunia dengan melaksanakan syariat yang telah ditetapkanNya dan menjauhi segala laranganNya. Al-Quran dan as-Sunnah jadikan asas utama dalam memandu bahtera kehidupan alam dunia.

Alhamdulillah. Segala pujian hanya bagi Allah. Dalam kenikmatan ganjaran puasa Ramadhan Allah beri lagi nikmat kepada hamba-hambaNya yang beriman untuk menggandakan bekalan menuju akhirat iaitu puasa 6 hari pada bulan Syawal.

Setiap yang kita dapat/terima/dengar adalah ilmu. Bila kita beramal, kita perlu beramal dengan ilmu yang ada pada diri kita. Sesungguhnya amal yang tiada ilmu adalah kosong.  


Monday, July 30, 2012

M.A.S.A


Assalamu’alaikum wbt.

Semoga rahmat Allah sentiasa bersama-sama kalian semua. InsyaAllah.

Posting kali ini saya nak imbas balik modul yang telah diberi kepada saya ketika menjadi fasilitator TOT SAHAM yang lepas:


Syariatullah vs Sunnatullah



Kehidupan ini somehow kita perlu berhadapan dengan hati manusia. Kondisi hati masing-masing berbeza. Pemikiran juga tak sama. Mereka yang jadi ketua sesuatu organisasi pemikirannya tak sama dengan mereka yang hanya bertindak sebagai pekerja. 

Thursday, July 26, 2012

Tiga Golongan Yang Rugi

"Malaikat Jibril datang kepadaku dan berkata:"Rugilah (kecewa) orang yang bila namamu disebut dia tidak mengucapkan shalawat atasmu". Aku mengucap:"Amin". "Rugi orang yang berkesempatan hidup bersama kedua orang tuanya tetapi dia tidak dimasukkan ke syurga". Aku berkata:"Amin". Jibril berkata lagi:"Rugi orang yang berkesempatan hidup pada bulan Ramadhan, tetapi tidak sampai terampuni dosa-dosanya". Lalu aku mengucapkan:"Amin". -Riwayat Imam Ahmad

Daripada qaul Rasulullah SAW di atas dapatlah disimpulkan, terdapat 3 golongan manusia yang Rasulullah SAW kategorikan sebagai seorang yang rugi. Ruginya bukan di dunia sahaja, malah ruginya berterusan sehingga hari akhirat. Ketika mana orang lain berlumba-lumba mengumpul 'dana pahala' di dunia, dirinya sambil lewa dengan kehidupan dunianya. Maka terlepaslah peluang dan kesempatan yang Allah beri kepadanya.

Day 5

Day #01 -

Day #02 -

Day #03 -

Day #04 -

Day #05 - "Bersungguh sungguhlah dengan kehinaanmu, niscaya Dia menolongmu dengan kemuliaanNya! Bersungguh sungguhlah dengan tidak keberdayaanmu, nescaya dia menolongmu dengan kekuasaanNya. Bersungguh sungguhlah dengan kelemahanmu nescaya Dia menolongmu dengan kekuatanNya!"

Wednesday, July 11, 2012

Pengakhiran yang Tak Pasti


Astaghfirullahaladzhim Astaghfirullahaladzhim Astaghfirullahaladzhim Astaghfirullahaladzhim
Astaghfirullahaladzhim Astaghfirullahaladzhim Astaghfirullahaladzhim Astaghfirullahaladzhim
Astaghfirullahaladzhim Astaghfirullahaladzhim Astaghfirullahaladzhim Astaghfirullahaladzhim

Diriku mengeluh.

Mengeluh dengan pernyataan yang tiba-tiba berkocak dalam pemikiran.

“Ya Allah, kehidupan ini amat sukar. Amal ibadatku rasakan tak cukup untuk menampung setiap kelalaian yang aku buat setiap hari. Istiqamahku pada solat sunat semakin luruh. Aku tak mampu bangun malam untuk mengadu dan bermunajat padaMu. Puasa sunat yang kulakukan adalah semata-mata kerana keadaan yang memaksa tanpa ada penghayatan. Hubunganku dengan manusia semakin hari semakin pudar keakrabannya”


284



Andai perjuangan itu mudah pasti Islam sudah tertegak di atas bumi ini berkurun lama.

Andai menentang kezaliman dan menuntut keadilan itu senang dicapai pasti hari ini umat Islam sudah hidup bahagia menikmati anugerah dan limpahan rezeki yang sangat luas mengikut syariat Allah tanpa ada penindasan, penyelewengan dan 1001 kisah pemimpin yang tidak amanah.


Tuesday, July 10, 2012

Sesungguhnya...

 
 
Di dalam hatiku
Ada satu cerita
Cerita yang luar biasa
Yang membuatku menangis
Kaulah segalanya
Cahaya manusia
Yang buatku gembira
Dan mengalir air mata
Sesungguhnya
Kaulah manusia yang istimewa
Selama-lamanya di hatiku
Selawatku terhadap dirimu
Walau aku
Tidak pernah melihat wajahmu
Cukup dengan mendengar ceritamu
Yang membawa seribu satu kisah
Ada wanita tua
Yang buta matanya
Seringkali menghinamu
Dan kau hanya tersenyum
Sesungguhnya
Kaulah manusia yang istimewa
Selama-lamanya di hatiku
Selawatku terhadap dirimu
Walau aku
Tidak pernah melihat wajahmu
Cukup dengan mendengar ceritamu
Yang membawa seribu satu kisah
Sesungguhnya
Kaulah manusia yang istimewa
Selama-lamanya di hatiku
Selawatku terhadap dirimu
Walau aku
Tidak pernah melihat wajahmu
Cukup dengan mendengar ceritamu
Yang membawa seribu satu kisah
Di atas namaku
Tertulis namamu
Hingga akhir hayatmu
Kau hanya sebut ummatmu
 
 
Lirik Susungguhnya
Artis: Juril Jumali
 

Wednesday, May 23, 2012

Realiti Kehidupan


Fikiran saya masih lagi menyimpan kemas satu cerita yang disampaikan oleh Dr Lisa dalam perkongsian Jumaat baru-baru ini. Cerita yang bila difikirkan terasa ada betulnya dan sangat tepat jika dibuat perbandingan dengan realiti manusia kini.

Manusia bila ditimpa kesusahan dan kesulitan tindakan refleksnya secara tidak langsung akan cuba membandingkan kesusahan/kesulitan yang dihadapinya dengan orang lain. Bila dirasakan kehidupan orang lain itu sangat jauh berbeza dengan dirinya, lalu manusia itu akan mengeluh dan membuat pelbagai andaian.

Wednesday, April 25, 2012

Kesan Emosi Jarang Meninggalkan Kesan yang Berpanjangan


Kenapa menulis?

Huuu…persoalan yang saya rasa agak general. Kenapa menulis mesti lah kita akan jawab sebab nak share sesuatu, nak berkongsi dengan semua orang, nak tambah ilmu, nak mempertingkatkan skill penulisan dan yang paling penting sebab menulis ni sebagai medan dakwah kepada setiap pembaca yang ber’blogwalking’. Betul kan?

Honestly, saya bukanlah seorang penulis yang hebat. Masih banyak yang perlu saya belajar daripada sifu-sifu blogger yang lain seperti SaifulIslam, Hilal Asyraf, Ummu Husna, Ustaz Zahazan, Dr Muhaya dan lain-lain. Mereka bukan sahaja hebat dalam penulisan malahan bila bercakap…fuhhh! Mantop!

And seriously, bila diberi mic untuk bercakap depan orang ramai, saya akan terketar-ketar. Bercakap belakang orang bolehlah tapi bila diberi peluang untuk bercakap khususnya depan orang ramai, saya akan berfikir 2-3 kali. Bukan sebab rasa takut atau apa. Kebiasaannya mereka yang mendengar mestilah mempunyai expectation yang tinggi kepada yang bercakap. Kepada yang bercakap perlu membuat persediaan yang betul-betul mantap untuk memberi sesuatu kpada pendengarnya. 

Saturday, April 14, 2012

Mengapa MATAHARI?


Pulau Acheh. April 2012
 
Seorang pemuda  bertanya pada seorang wanita tentang cinta dan harapan. Pemuda berkata ingin menjadi seperti kupu-kupu atau kumbang yang akan menemani bunga dan wanita berkata ingin menjadi matahari. Pemuda tidak mengerti kenapa wanita ingin menjadi matahari, bukan bunga yang terindah di dunia.

Pemuda berkata ingin menjadi rembulan dan wanita berkata tetap ingin menjadi matahari. Pemuda semakin bingung kerana matahari dan bulan takkan boleh bertemu. Pemuda berkata ingin menjadi burung yang mampu terbang ke langit jauh di atas matahari dan wanita berkata ia akan selalu menjadi matahari.

Pemuda tersenyum pahit dan kecewa. Pemuda sudah tiga kali menduga namun wanita tetap keras kepala, ingin menjadi matahari tanpa mahu ikut berubah bersama pemuda. Maka pemuda pun pergi dan tak pernah kembali lagi tanpa mengetahui alasan kenapa matahari juga yang menjadi pilihan wanita.

Saat pemuda jadi kumbang, wanita ingin menjadi matahari agar kumbang dapat terus hidup. Matahari akan memberikan semua sinarannya untuk kumbang agar ia dapat hidup menikmati bunga yang tumbuh, berkembang dan terus mekar sebagai bunga yang cantik dek kerana sinarannya juga. Walau matahari tahu ia hanya dapat memandang dari jauh dan pada akhirnya kupu-kupu yang akan menari bersama bunga. Ini disebut kasih iaitu memberi tanpa syarat, tanpa megharapkan imbuhan.

Saat pemuda jadi bulan, wanita tetap mahu menjadi matahari agar bulan dapat terus bersinar indah dan dikagumi. Cahaya bulan yang indah hanyalah pantulan cahaya matahari, tetapi saat semua makhluk mengagumi bulan, siapakah yang ingat kepada matahari? Matahari rela memberikan cahayanya untuk bulan walaupun ia sendiri tidak berupaya menikmati cahaya bulan, dilupakan jasanya dan kehilangan kemuliaannya sebagai pemberi cahaya, agar bulan mendapatkan kemuliaan tersebut.

Ini dinamakan pengorbanan, menyakitkan namun sangat layak untuk cinta. Dan saat pemuda jadi burung yang dapat terbang tinggi jauh ke langit bahkan di atas matahari, wanita tetap selalu jadi matahari agar burung bebas untuk pergi pada bila-bila masa pun ia mahu dan matahari tidak akan mencegahnya. Matahari rela melepaskan burung untuk pergi jauh, namun matahari akan selalu menyimpan cinta yang membara dalam hatinya hanya untuk burung. 

Matahari selalu ada untuk burung bila-bila pun ia mahu kembali walau burung tidak selalu ada untuk matahari. Tidak akan ada makhluk lain selain burung yang dapat masuk ke dalam matahari dan mendapatkan cintanya. Ini desebut sebagai kesetiaan, walaupun ditinggal pergi dan dikhianati namun tetap menanti dan tegar untuk memaafkan. Wanita tidak pernah menyesal menjadi matahari bagi pemuda.


(Nota Suri : Mengapa matahari mungkin punya seribu makna bagi diri penulis. Setiap makhluk yang diciptakanNya punya tujuan dan jalan hidup yang tersendiri. Maka, jalan manakah yang kita pilih? Cerita ini diubahsuai sedikit oleh penulis daripada tulisan yang asal. Kredit to penulis asal walau tak tahu siapa yang menulisnya. ^_^)

                                                        Syam_Suri
 

Friday, April 13, 2012

Ujian Itu TARBIYYAH Diri



Malam masih panjang. 

Saya berfikir. Lama saya merenung skrin laptop. Sambil itu jari-jemari saya ligat menari-nari atas papan kekunci. Mencari idea untuk menulis malam ni. Kosong. Saya ingin menulis!

Kemudian cerita itu datang lagi. Lama saya ingin bercerita berkenaan kisah itu di sini. Semestinya untuk muhasabah saya kembali. Sekali lagi fikiran saya diperah untuk mengimbau kembali kisah itu. Ianya berkaitan satu peristiwa yang selalu buat saya muhasabah diri sebagai hamba Allah yang selalu terlupa, lalai dan rasa ‘hebat’ padahal diri ini sememangnya banyak kelemahan dan kekurangan yang perlu diperbaiki hari demi hari.

Monday, April 9, 2012

Sesat di Tengah Lautan

Assalamualaikum dan salam sayang. Semoga rahmat Allah sentiasa bersama pembaca-pembaca sekalian. 

Mari kita berfikir sejenak tentang awan. Awan yang tercipta adalah bukti nyata tanda rahmat dan kasih sayangNYA kepada sekalian makhluk di dunia. Tanpa awan, dapatkah anda jangkakan apa yang akan berlaku? Ya! Awan bertindak sebagai pelindung kita daripada panas terik matahari. Tanpa awan, sinar cahaya yang terpancar terus daripada matahari akan menyebabkan manusia ditimpa penyakit, haiwan-haiwan dan tumbuhan juga turut menerima tempiasnya. SubhanaAllah…sangat beruntung bagi sesiapa yang memikirkannya. Firman Allah yang bermaksud:

Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, silih bergantinya malam dan siang, bahtera yang belayar di laut membawa apa yang berguna bagi manusia, dan apa yang Allah turunkan dari langit berupa air, lalu dengan air itu Dia hidupkan bumi sesudah mati (kering)-nya dan Dia sebarkan di bumi itu segala jenis haiwan, dan pengisaran angin dan awan yang dikendalikan antara langit dan bumi; sungguh (terdapat) tanda-tanda (keesaan dan kebesaran Allah) bagi kaum yang memikirkan.” (Surah al-Baqarah 2 : 164)

Izinkan saya berkongsi pengalaman baru-baru ni…

*Pengalaman sesat dalam hutan*

Ramai orang suka bercamping dan pastinya mereka tidak akan lepaskan peluang bila diajak bercamping bersama sahabat-sahabat atau keluarga. Ya! Camping sangat menyeronokkan. ^_^v

Monday, March 19, 2012

Selamat Ulang Tahun Suri...

19 Mac…genaplah usia Suri 24 tahun menghirup udara free dalam bumi Allah ini. Betul...24 tahun hanyalah angka semata-mata. Melalui angka itulah kita boleh membuat perkiraan sendiri. Sejauh mana amalan yang dilakukan, setinggi mana ilmu yang dipelajari dan dicurahkan, sedalam mana cinta kita kepada Allah Ya Rahman Ya Rahim yang tidak pernah berhenti mencurahkan pebagai nikmat kepada hambaNya yang lemah ini. Sujudku lama mengenangkan bekalan akhirat yang sedikit.  T_T

Perubahan. Positif, positif, positif
Know that transformation sometimes begins with a fall. So never curse the fall. The ground is where humility lives. Take it. Learn it. Breathe it in. And then come back stronger, humbler and more aware of your need for Him. (Yasmin Mogahed)
Mengutip motivasi buat pegangan diri. Ya! Kata-kata motivasi mampu menjadikan seseorang bermotivasi dalam hidup. Tidak hairan jika dalam wall post laman muka buku sahabat-sahabat kita banyak terselit kata-kata indah motivasi yang hanya bermatlamatkan satu: to be more positive.

Allah Knows...

Allah Knows
By Zain Bhika and Dawud Wharnsby Ali 

When you feel all alone in this world
And there's nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows
Allah knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows

CHORUS
No matter what, inside or out
There's one thing of which there's no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

CHORUS

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows

CHORUS (x2)

BRIDGE:
Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows 

p/s : Happy Birthday Suri...^_^

Tanggungjawab VS Amanah


Assalamualaikum wbt .
Apa khabar iman semua?? (esp pembaca-pembaca yang mantap-mantap belaka ni) ^^v
Semoga sentiasa berada dibawah payung rahmatNYA.
Terasa nak coret sesuatu maka tercoretlah sesuatu di sini….

Tanggungjawab vs Amanah

Dunia di luar sana tersangatlah hebat cabarannya…
Bila dengar mak ayah, family, sahabat-sahabat n kawan-kawan bercerita tentang hari-hari hidupnya…ujian, cabaran, dugaan, musibah yang berlaku…

Kadang-kadang diri kita ber’wondering’…wonder dengan erti kata sebenar apakah dengan apa yang kita lakukan hari ini kita mampu mendevelop diri kita menjadi individu muslim yang sebenar?

Saturday, March 3, 2012

A FRESH Start

3 Mac 2012

Muktamad...!
Singkat saja masa untuk saya buat keputusan.
Setelah mempertimbangkan pro dan kontra nya.

Jadi,
Dengan ini, mulai saat ini...
Automatically facebook account saya deactivated
Minta maaf ye sahabat-sahabat kalau tak jumpa profile saya dalam laman siber facebook.
Tak boleh la nak gurau-gurau manja dah lepas ni...^^
I've got to choose what is the best for me.
And I think that's it...
 
Ini juga membawa maksud...selepas ini saya tak boleh lah nak buang masa layan facebook lagi. Walaupun banyak kata-kata motivasi dan info-info baru yang boleh saya dapat tapi keburukannya still mendominasi. Ya, saya tahu facebook juga adalah medan dakwah yang boleh kita manfaatkan. Tapi, saya juga manusia yang lemah dan seringkali lalai dan leka dengan nikmat yang diberiNya.

So, what I've got to do now...?
- Rest and rilex.
- Focus on blog.
- Proposal and literature review for my Master project.
- Keep on reading ilmiah books.
- Smile sincerely.....^____^

Alhamdulillah...the big reason why I'm deactivated my facebook account is to focus on my study. A lot hard work must do right now. Also, I must focus on my writing too (I mean this blog....to keep it alive).

Maksudnya : "Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali sesuatu yang Engkau permudahkan, Engkau menjadikan kedukaan itu mudah sekiranya Engkau kehendaki...." 


Reactivate account? Bila tu???

For sure...not now and not this week. Maybe...hmm, I'll ask my  personal assistant (my heart). She said, when the 'perfect time' comes...huhu. Enough for today. Focus Suri !!...(",)

Thursday, February 23, 2012

TerBabas LaGI


Hari ni saya terbabas lagi. Fuh, jalan ketapi yang lurus ni memang sukar nak tempuhi. Walaupun lurus, still ada ujian dan cabaran yang perlu ditempuh. Tepat pukul 12 tengahari…I’am not sure what to do. Kerja sebagai RA really depend on your time…how to manage it and how to be a creative and innovative researcher…

Hish…saya merungut lagi tengahari buta ni…+_+
 "Seorang daie itu tak pernah akan merasa lapang sekiranya dia betul-betul serius dalam beragama...Bahkan baginya, setiap minit yang berlalu tanpa menyumbang apa-apa untuk agama itu adalah satu perbuatan yang sia-sia dan sangat merugikan dirinya."
Motivation really does not mean anything if I just do this thing:
NATO = No Action Talk Only
Semoga Allah permudahkan segala urusan saya hari ini. Aamin.